Sportblessures

voorkomen van sportblessures

Behandelingen:

  • frictioneren (massage)
  • dry needling
  • medical tape
  • mulligan
  • oefentherapie

 

Top 8 sportblessures:

  •  knie
  • verzwikte enkel
  • rug- en nekklachten
  • tenniselleboog
  • zweepslag
  • hamstring
  • achillespees
  • lies

Meestal als gevolg van een overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Natuurlijk zit een ongeluk ook in een klein hoekje. Welke komen veel voor?

Knie

Veruit de meeste zijn knieblessures. Voorbeelden hiervan zijn: springersknie, lopers-knie of beschadiging van de kruisbanden of meniscus.

Met name hardlopers, wielrenners, basketballers en voetballers krijgen te maken met knieproblematiek.

Een acute knieblessure ontstaat meestal als gevolg van een ongecontroleerde beweging, botsing of val. Meestal zijn het dan de banden of meniscus die beschadigd raken. De andere ontstaan door overbelasting van het kniegewricht. Irritatie rond de meniscus, pijn aan de pees van de grote strekspier en rond de knieschijf zijn de meest voorkomende aandoeningen hierbij.

 

Verzwikte enkel

Een goede tweede in dit rijtje. Vooral volleyballers, hockeyers en zaalvoetballers krijgen nog wel eens te maken met een enkelblessure. Ook ontstaat een verzwikte enkel regelmatig buiten de sport om.

Het betreft meestal een verzwikking: een uitrekking van de structuren rondom het enkelgewricht. Soms zijn de enkelbanden zelfs in of afgescheurd. Na een verzwikte enkel zie je vaak een zwelling aan de binnen- of buitenzijde van de enkel. Dit zorgt voor bewegingsbeperking en pijn.

 

Rug- en nekklachten

Bij fitness, hockey en wielrennen hoor je vaak mensen over klachten aan de rug. Het gaat meestal om steken en stijfheid laag in de rug.

Overbelasting van de lage rugspieren of een plotselinge draaibeweging kunnen een spierverrekking veroorzaken. Wielrennen en mountainbiken geven soms ook nekklachten. Bij dit soort sporten is core-stability van belang om dit soort klachten te voorkomen.

 

Tenniselleboog

Onder de term tennisarm of tenniselleboog (epicondylitis lateralis) vallen alle klachten aan de buitenzijde van de elleboog. Klachten aan de binnenzijde van de elleboog worden omschreven als golferselleboog (epicondylitis medialis).

Er is sprake van een niet-bacteriële ontsteking van het peesweefsel. Wetenschappers gaan ervan uit dat er kleine scheurtjes in het peesweefsel zitten die worden veroorzaakt door letsel of overbelasting en komt veel voor bij racketsporten, maar je hoeft geen tennis te spelen om hem te ontwikkelen.

 

Zweepslag

Een zweepslag is een spierscheuring in de kuitspier die meestal ontstaat tijdens het explosief en krachtig aanspannen. Het geeft vaak acute pijn, een felle en plotselinge pijnscheut vergelijkbaar met een letterlijke zweepslag. Een zweepslag doet zich het vaakst voor in de kop van de m.gastrocnemius. Een zweepslag zie je vaker bij sporters van middelbare leeftijd.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de spieren minder flexibel worden en veranderen met het ouder worden. Sporten waarbij de kans op een zweepslag het grootst is, zijn: voetbal, tennis, basketbal en hardlopen.

 

Hamstring

Komt vooral bij explosieve sporten zoals voetbal voor.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste voetballers deze tijdens de eerste twee maanden van het seizoen oplopen. Met name tegen het eind van de wedstrijd gaat het nog wel eens mis. De hamstrings krijgen namelijk te weinig rust.

Verschijnt meestal acuut en voelt vaak als een felle korte pijn aan. Er is er sprake van een beschadiging of verrekking van wat spiervezels, maar je kunt ook je hamstring deels of volledig afscheuren.

 

Achillespees

Deze ontstaat geleidelijk. Lang is gedacht dat een ontstekingsreactie verantwoordelijk is voor de pijn als gevolg van overbelasting. Nieuwe onderzoeken laten zien dat een verstoord genezingsproces vaak de pijn veroorzaakt.

Een achillespeesblessure is de meest voorkomende hardloopblessure, maar je ziet het ook wel bij tennis. Sporters van middelbare leeftijd hebben vaker last. Bij hen neemt de kwaliteit van het peesweefsel namelijk af. De achillespees kan ook afscheuren: dit gebeurt vaak bij sporten met veel tempowisselingen en explosieve bewegingen zoals rugby en voetbal.

 

Lies

Een liesblessure, pubalgie, wordt wel gezien als een typische mannenkwaal en is een verzamelnaam voor diverse klachten in de liesstreek. Het komt regelmatig voor bij sporten als voetbal, hockey en zwemmen.

Pijn in de liesstreek is frustrerend. De meest voorkomende oorzaak zijn een verrekking of spierscheuring van heupadductoren (binnenzijde bovenbeen), ontsteking van het schaambeen en een sportershernia. Die laatste is een breuk in een lager gelegen buikspierwand in het lieskanaal.

 

 

Preventie

Gelukkig kun je ze gemakkelijk voorkomen. Besteed aandacht aan de volgende dingen:

  • Draag geschikte schoenen en kleding.
  • Gebruik bescherming als helm, polsbeschermers of een brace wanneer de sport daarom vraagt.
  • Bouw de training goed op.
  • Zorg voor een warming up en cooling down.
  • Versterk je spieren en doe oefeningen waar je baat bij hebt.
  • Let op je gezondheid.