Oefentherapie
Openingstijden:
Maandag: 15:30 – 21:00
Dinsdag: 8:00 – 18:00
Woensdag: 8:00 – 18:00
Donderdag: 8:00 – 18:00
Vrijdag: 8:00 – 18:00
Zaterdag: 8:00 – 12:00
Oefentherapie
Oefentherapie, of ook wel bewegingstherapie, is een vorm van fysiotherapie. Er wordt gebruik gemaakt van oefeningen. Oefentherapie kan onder andere gebruikt worden om het cardiovasculair systeem (hart/long) te trainen, gewrichten mobiel te houden en spieren te versterken.
Onderdeel van fysiotherapie
In onze ogen de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Recente literatuur heeft aangetoond dat het actief werken aan het herstel de beste resultaten laat zien bij onder andere rug- en nekklachten, schouderklachten, knieklachten etc. Ondersteund door de wetenschap lijkt met name krachttraining een steeds grotere rol binnen de fysiotherapie. Dit is iets wat wij dan ook in nagenoeg iedere behandeling en op ieder niveau (jong of oud, vrouw of man, ervaren of onervaren sporter) proberen in te passen.
Voorbeeld van bewegingstherapie zijn:
- Vergroten van bewegingsmogelijkheden van een gewricht na een nieuwe heup
- Spierversterking na operatie
- Houdingsverbetering of training bij houdings-gerelateerde klachten
- Ademhalingstherapie bij bv. hyperventilatie of na long operatie
- Ontspanningsoefeningen
- Oefeningen voor gewrichten
Krachttraining
Inactieve volwassenen verliezen 3 tot 8 % van hun totale spiermassa per tien jaar.
Dit gaat gepaard met een vermindering van de stofwisseling en vetophoping.
Tien weken krachttraining kan het vetvrije gewicht verhogen met 1.4 kilo, de stofwisseling verhogen met 7% en het vetgehalte met 1.8 kilo verminderen. De voordelen van een krachttraining zijn onder andere: verbeterde fysieke prestaties, verbeterde loopsnelheid, bewegingsbeheersing, functionele onafhankelijkheid en verbeteren van cognitieve vaardigheden
Krachttraining kan helpen bij het behandelen van diabetes type 2, door het verminderen van visceraal vet, het verlagen van HbA1c, het verhogen van de dichtheid van glucose transporteur type 4 en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Daarbij kan krachttraining de cardiovasculaire gezondheid verbeteren door de bloeddruk te verlagen, lipoproteïnecholesterol en triglyceriden met lage dichtheid te verlagen en lipoproteïnecholesterol met hoge dichtheid te verhogen.
Ook kan krachttraining de botontwikkeling bevorderen, waarbij de botmineraaldichtheid toe kan nemen van 1% tot 3%. Krachttraining kan ook effectief zijn voor het verminderen van lage rugpijn en het verlichten van ongemak geassocieerd met artritis en fibromyalgie. Hierbij is aangetoond dat krachttraining specifieke verouderingsfactoren in skeletspieren omkeert.
Inzetbaar voor herstel maar ook een preventieve functie.
Bewegingstherapie(oefentherapie) wordt gebruikt om te herstellen na een klacht aan het bewegingsapparaat of het voorkomen hiervan.