Algemene behandeling

Het doel van een algemene fysiotherapeutische behandeling is onder andere:

  • pijnvermindering
  • spierversterking
  • spierontspanning of – verlenging
  • coördinatie verbetering

 

Lage rugklachten

 

Epidemiologie

Epidemiologie lage rugpijn komt voor in alle leeftijdsgroepen. De prevalentie van lage rugpijn is het hoogst in de populatie tussen 40 en 80 jaar. Een schatting is dat elk jaar 1,5 tot 20% van de volwassenen in Nederland lage rugpijn heeft en dat 50-80% van de volwassenen in hun leven een of meerdere keren een episode met lage rugpijn doormaakt. In de Nederlandse huisartsenpraktijk deden zich in 2017 iets minder dan 900.000 nieuwe gevallen van lage rugpijn voor.

De verhouding tussen mannen en vrouwen was 45:55. In 30% van de gevallen was er hierbij ook sprake van uitstralende pijn. Het werkelijk aantal nieuwe gevallen van lage rugpijn ligt hoger, omdat een deel van de patiënten niet gezien wordt door de huisarts.  Deze mensen gaan rechtstreeks naar een andere zorgverlener of maken geen gebruik van de zorg. Er zijn geen exacte data bekend over aantallen patiënten met lage rugpijn in de fysiotherapie. Ieder jaar heeft ongeveer 1 tot 5% van de volwassenen last van een lumbosacraal radiculair syndroom (LRS).

 

Pathofysiologie

Pathofysiologie lage rugpijn en de bijbehorende beperkingen kunnen in veel gevallen worden beschouwd als een multifactorieel probleem, waarbij biologische, psychologische, sociale factoren, co-morbiditeit en pijnprocessen een rol spelen. Een duidelijke pathofysiologische oorzaak is meestal niet aantoonbaar. Bij een LRS is meestal sprake van een hernia nuclei pulposi (HNP). In de meeste gevallen in de lumbale wervelkolom op niveau L4-L5 of L5-S1.

 

Co-morbiditeit

Co-morbiditeit bij mensen met lage rugpijn komt vaker voor dan bij mensen zonder lage rugpijn.

Dit betreft onder andere astma, diabetes, hoofdpijn, osteoartritis, osteoporose en cardiovasculaire problematiek. Ook bekkenbodemproblematiek komt vaak voor bij patiënten met lage rugpijn.

Co-morbiditeit leidt tot een verhoogd zorggebruik en heeft een nadelig effect op de prognose van lage rugpijn. Over de precieze samenhang tussen co-morbiditeit en lage rugpijn bestaat nog veel onduidelijkheid.

 

Klinisch beeld en beloop

Klinisch beeld en beloop lage rugpijn is voor veel mensen erg wisselend met episoden van matige tot ernstige rugpijn. Een episode van lage rugpijn kan sluimerend beginnen of acuut.

Na één maand is ongeveer een kwart en na drie maanden ongeveer de helft van de mensen volledig hersteld. Na drie maanden verloopt het herstel langzamer en een deel van de patiënten heeft na 12 maanden nog steeds klachten. Het aandeel mensen dat na één maand (weer) werkt is ongeveer 70% en na drie maanden 90%. Eén tot twee op de drie mensen maakt kans op een recidief binnen één jaar na herstel van een eerdere episode.

Het beloop van lage rugpijn is minder gunstig wanneer de rugpijn gepaard gaat met pijn in het been. LRS is in de praktijk niet eenvoudig te onderscheiden van gerefereerde pijn in het been (uitstralende pijn afkomstig van gewrichten, ligamenten, disci etc) zonder compressie of irritatie van de lumbosacrale zenuwen. Het typische beeld van een LRS is een heftige schietende en scherpe pijn. De pijn is vaak erger in het been dan in de rug en kan toenemen bij druk verhogende momenten.

Gerefereerde pijn in het been wordt over het algemeen aangegeven als diffuse pijn, straalt niet uit onder de knie en is minder intens dan de lage rugpijn. Er bestaan nog veel onzekerheden over het beloop bij een LRS.

 

Massage

Massage komt neer op het toedienen van mechanische prikkels door de fysiotherapeut.

Het doel van massage is het verminderen van spierspanning en pijn in de spieren en de toename van de doorbloeding. Het zorgt daarbuiten ook voor mentale ontspanning zoals:

stress vermindering en verbeterde slaapritme.

 Binnen de fysiotherapie wordt de klassieke vorm van masseren toegepast.

Dit is een vorm van massage waarbij gebruik wordt gemaakt van : kneden, drukken, wrijven, strijken en schudden. Deze vorm van massage wordt met name toegepast om de spieren te laten ontspannen.

Deze behandeling wordt in het algemeen als ontspannend gezien.

 

Vanuit klachten/symptomen

Doel van de massage kan zijn gelegen in het bestrijden van klachten of symptomen.

Dit kan voor lichamelijk, geestelijk en emotionele rust zorgen.

 Behandelen van lichamelijke klachten gebeurt vaak door professionals uit de sportgezondheidszorg: sportmasseurs, osteopaten, chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten.

Fysiotherapeuten zullen doorgaan geen massagetechnieken gebruiken.

Ze gaan vaak uit van een medische behandelplan die bestaat uit manuele technieken en oefentherapie. Geestelijke en emotionele pijn wordt vaak behandeld middels massagetherapie en dit wordt vaak uitgevoerd door professionele massagetherapeuten.

Ook heb je nog professionals die zogeheten alternatieve geneeswijze aanbieden, waarbij het onderdeel massage wordt omgezet shiatsu. Hierbij wordt vaak geen scheiding tussen lichamelijke en niet lichamelijke klachten gemaakt. Shiatsu is een behandeling waarbij alle triggerpoints van het gehele lichaam word behandeld middels drukpunttherapie.

 

Vanuit wensen/behoeften

Een massage kan ook worden toegepast om klachten te voorkomen (preventie). Ook dient het voor andere aspecten zoals het zorgen voor rust en ontspanning en het kunnen genieten.

Kortom:

uiteenlopende wensen of behoeften die bij de mensen leeft kan aanleiding zijn voor een massage.

 

Specialisatie Lies (manuele handeling)

 

Chronische liesklachten ontstaan vaak geleidelijk en de persoon in kwestie kan vaak geen traumatische gebeurtenis herinneren waardoor de pijn is ontstaan.

Een acute liesblessure kan uiteindelijk overgaan in een chronische liesblessure.

De pijnklachten kunnen zowel in de lies als de binnenzijde bovenbeen en buikmusculatuur ontstaan.

Deze klachten ontstaan vaak bij sprinten, schieten van een bal of bewegingen vanuit stilstand.

Liesblessures kunnen in alle leeftijdscategorieën voorkomen.

De sporters die risico lopen zijn : voetballers, hockeyers, wielrenners en hardlopers.

Ook jonge sporters die een behoorlijke groeisport doormaken kunnen liesklachten ontwikkelen.

 

Behandeling

In het algemeen zijn de meeste therapeuten in eerste instantie geneigd om core-stability oefeningen te gaan mee geven. Ook wordt er veel aandacht besteedt aan de kracht en stabiliteit van het gehele lichaam. Echter ben ik er van overtuigd dat de kracht en stabiliteit bij de meeste mensen wel goed genoeg is. Naar mijn mening ligt het meer aan de spierspanning die zich in de madductor longus zit.

Ook is het belangrijk om de mobiliteit van de rug en de heup mee te gaan nemen.

Deze behandeling gaat gepaard met een normaal ADL leven en het continueren van de sport.

Normaal gesproken is er na 3 behandelingen al een pijnvrij resultaat als gevolg.

Kortom: erg effectieve behandeling !

De behandeling zelf is niet geheel pijnvrij. De diepte en de intensiteit van enkele technieken is dusdanig dat bepaalde spieren pijnlijk aanvoelen. Deze behandeling is door meneer Jan Kleinpenning ontdekt. Dit is de goeroe op het gebied van de liesklachten.

Compressiebroeken

De laatste jaren wint het gebruik maken van een compressiebroek voor lies en hamstringklachten.

Met name populair bij de sport voetbal.

De ervaring van voetballers is in het algemeen ook positief gestemd als het om gebruik van de compressiebroek gaat.